Börcs Község Honlapja polgarmester[kukac]borcs.hu
„A vidék érintése……..”

KERESÉS

Pitypang Napközi Otthonos Óvoda

Pitypang Napközi Otthonos Óvoda

1973. október 1-jén nyitotta meg kapuját az óvoda Börcsön, Kőváry Józsefné, ma már nyugdíjas óvónő vezetésével az abdai óvoda tagintézményeként.  

 

1975. szeptember 1-jétől Polgárdy Zsoltné vette át az óvoda irányítását egészen 2007.augusztus 31-ig. 2007. szeptember 1-jétől, újra az abdai óvoda tagintézményeként, Kovácsné Élő Anna Rita vezeti - napjainkban is - a Börcsi Pitypang Napközi Otthonos Tagóvodát.

1978. szeptember 6-ától napközis iskolások vették birtokukba az egyik termet – ide jártak ebédelni az iskolából és ennek megfelelően alakították át az óvoda egy részét.

1978. júniusától hatalmas felújítási munkálatok kezdődtek az épületben – ez idő alatt az ovisok is az iskolában „laktak”-, majd szeptember 18-án, a gyönyörűen felújított óvodában kezdődött el az oktató – nevelő munka.

1985. őszén az olajkályhákat radiátorokra cserélték, amit Carborobot kazán működtetett. Mindent társadalmi munkában végzett el a falu lakossága, csak anyagköltség terhelte az óvoda költségvetését.

1991. januárjától a börcsi óvoda különvált az abdai óvodától, önálló intézményként működött.

1997. augusztus 1. végleg bezárta kapuit a régi óvoda – csomagoltak, pakoltak.

1997. augusztus 31. Vasárnap

Ünnepélyes megnyitó az új óvodában, amely a megnyitón felvette a Pitypang nevet.

Azóta itt telnek a napok. Az évek során kb. 50 dolgozó fordult meg az óvodában és végezte a konyhai, dadusi, óvónői munkát.

Méltón került megünneplésre 2003-ban az Óvoda 30 éves évfordulója volt miről beszélgetni a vendégeknek (lassan az 50 éves évfordulóra kell készülődni).

A partnerközpontú szemléletmód jellemző az óvodára. Korrekt kapcsolat alakult ki az Önkormányzattal, az Iskolával, az Egyházzal, az egészségügyi szolgálattal és a községi civil szervezetekkel. Az óvoda minél több szállal kapcsolódik környezetéhez, annál jobban tudja teljesíteni a programjában meghatározott célkitűzéseit, feladatait. Az óvoda helyi közszolgálattá vált. A működés hatékonysága a környezeti háttér eredője, amelyben az óvoda él és dolgozik. A legmagasabb szakmai felkészültséggel végzett munka is talaj nélkül marad, ha nem illeszkedik a helyi befogadó közeg elvárásaihoz, nem alkalmazkodik a helyi lehetőségekhez. A Pitypang Óvodának nemcsak belső arca, belső tevékenysége van, aktív részt vállal a település életében, egyfajta kultúrmissziót tölt be. Egyrészt maga a hely predesztinálja erre, másrészt az óvoda dolgozóinak hozzáállása.

2007-től csatlakozott az óvoda az abdai Mézeskalács Körzeti Napközi Otthonos Óvodához és újra tagintézményként működik, a Pitypang nevet megtartva.

Rengeteg élményben volt része mindenkinek az elmúlt évtizedek során. Melyiket lehetne kiemelni? 

A családi napokat, a farsangi lakodalmast, a betlehemes játékot, a kiszebábégetést, a szüreti felvonulást, a Márton napi rendezvényt, vagy éppen az illusztris vendégek látogatását (Marék Veronika, Gazdag Erzsi, Timaffy Laci bácsi…) az oviolimpiákon, a győri meseelőadásokon való részvétel, a szüretelés, kukoricatörés. Sok gyerek fiókjában ott lapulhat a 2000. év tiszteletére elindított „Börcsikék” újság, a kissé megfakult pitypang póló is kedves emlék. Jó, hogy vannak cikkek, fényképek, dia filmek, amik őrzik a múlt emlékét. Mert még sorolhatnánk, de

„…hogy mondjak el mindent, napra nap

hány szál szövődött és mennyi szakadt,

s ami pezsdült, hogy ült nyomtalan el,kukoricatörés óvoda

s búvó patakként hogy tört újra fel?

A szín forog, és amit elhagyok,

egészítse ki a ti álmotok.”

Szabó Lőrinc: Gyerekvilág

Forrás: Polgárdy Zsoltné, Kovácsné Élő Anna Rita, Szekendy Béla

Kovácsné Élő Anna Rita
Pitypang Napközi Otthonos Óvoda
9152 Börcs, Erzsébet tér 4/a,
Tel.: 96/553-244

gyor hulladek honlap banner

logo kisterseg

magyar falu logo

Borcslogó

ELÉRHETŐSÉGEK

Abdai Közös Önkormányzati Hivatal

Kirendeltség Börcs, Erzsébet tér 4.
Telefon: 96/553-240
Mobil: 70/338-5197

Ügyfélfogadási idő Börcsön:

Hétfő: 8-18 óráig
kedd-csütörtök: 8.00-16.00 óráig
Péntek: 8.00-12.00 óráig

 

esza