Börcs Község Honlapja polgarmester[kukac]borcs.hu
„A vidék érintése……..”

KERESÉS

Élhető települések fejlesztés Börcs községben

Pályázó neve: Börcs Község Önkormányzata

Projekt címe: Élhető települések fejlesztés Börcs községben

Szerződés száma: TOP PLUSZ-1.2.1-21-GM1-2022-00073

Támogatás összege: 104 483 610 Ft

Összköltség: 104 483 610 Ft

Biztosítéknyújtásra köteles: Nem

A projekt megvalósításának kezdete: 2022.02.20.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2024.05.31.

Záró elszámolás benyújtásának határideje: 2024.07.30.

Az eredeti hatálybalépés dátuma: 2022.11.10.

A legutóbbi szerződésmódosítás hatálybalépés dátuma: 2023.08.21.

Készültségi szint: 0%

A Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzatának területfejlesztési keretéből a vármegye közgyűlésének támogató szavazatával 104,48 millió forintot biztosított a TOP PLUSZ-1.2.1-21 kódszámú, „Élhető települések” elnevezésű konstrukcióra benyújtott pályázat alapján. Az európai uniós, vissza nem térítendő támogatás felhasználásával Bakonypéterd községben, egy komplex, a település élhetőbbé tételét célzó fejlesztés valósulhat meg.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Vármegye Közgyűlése elnökének támogató szavazatával a vármegye területfejlesztési keretéből (Területi- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz) Börcs Község Önkormányzata támogatást kapott a TOP PLUSZ-1.2.1-21 kódszámú, „Élhető települések fejlesztés Börcs községben” elnevezésű pályázati konstrukcióra.

A felhívás célja integrált módon támogatni olyan infrastruktúra-fejlesztéseket, melyek a TOP Plusz gazdaságfejlesztési céljaihoz és a lakosság, kiemelten a fiatalok helyben maradásához járulnak hozzá, egyúttal a települések általános környezeti állapotát is javítják. Ezzel hozzájárulva a fenntartható fejlődés helyi feltételeinek biztosításához és a fenntartható települési térszerkezet kialakulásához, amely hozzájárul a társadalmi jóléthez azáltal, hogy a település vonzó és élhető. A felhívás komplex módon képes kezelni a települési infrastruktúra és funkció hiányok pótlását, a kármegelőzést, a környezeti károk felszámolását és a barnamezős területek újrahasznosítását, az elérhetőség és települési klíma javítását. A támogatható tevékenységek széles választékával, azok egymást erősítő, szinergikus hatásának biztosítása egy projekten belül tervezhető és megvalósítható.

A projekt specifikus célja:

Börcs egyik célja, hogy olyan közösségi terek kerüljenek a településen kialakításra, ahol valamennyi korosztály, a fiatalabbaktól az idősebbekig aktívan töltheti el a szabadidejét igényes létesítményekben, amelynek révén elérhető, hogy

- az aktív életvitelt, életmódot folytatók száma növekedjen,

- a mindenki számára elérhető kulturális események száma növekedjen,

- az integráció és az akadálymentesség biztosítva legyen,

Közösségi tér befogadóképessége jelentősen korlátozza a Börcsön megvalósuló közösségi kezdeményezéseket. Az elmúlt három évben több alkalommal is problémába, korlátba ütköztünk, amikor zárt térben szerettük volna közösségi programokat szervezni. Ennek hely korlátja, illetve számszaki korlátja is volt. A koronavírus ezt csak felerősítette.

A tetőtér beépítéssel a megvalósuló új közösségi rész jelentősen nagyobb a meglévő alapterületű közösségi térnél, így a befogadóképessége jelentősen növekedik. A több mint 1400 fős börcsi lakosság, civil szervezetek, vállalkozók igényeként is merült fel, hogy olyan közösségi teret hozzunk létre a településen, amelynek befogadóképessége a település lélekszámához illeszkedik.

Célunk, hogy Börcs község lakosai számára egy nagyobb rendezvényépületet álljon rendelkezésre.

Börcs másik célja, hogy a térségben is meghatározó szerepet töltsön be. A településen megtalálható valamennyi alapszolgáltatás: óvodai, iskola nevelésen keresztül a szociális alapellátásokig.

Település a az 1-es számú főút mellett helyezkedik el, onnan könnyen megközelíthető a projektben szereplő ingatlan is. Börcsön sem a környező településeken nincs hasonló méretű és befogadóképességű közösségi központ, mint amit jelen projekt eredményeként létre kívánunk hozni. Így a fejlesztés nemcsak helyi szükségletre, hanem a környező települések polgármestereivel, civil szervezeteivel, vállalkozóival egyeztetve térségi szükségletet is kielégít.

A tetőtér beépítéssel együtt a tetőtér akadálymentes megközelítését is feladatként tűztük ki. Ezért az épület egy új liftet kap, mellyel akadálymentesen megközelíthető válik a tetőtéri közösségi. Ezzel a fejlesztéssel csak erősítjük a településen belüli esélyegyenlőséget és szegregáció mentességet.

A tetőtéri beépítéssel együtt a tetőtéri közösségi részek berendezési tárgyait és kívánjuk jelen projektben finanszírozni. Így nem csak egy üres teret kapunk hanem azonnal használható és birtokba vehető közösségi helyet.

A beruházás várhatóan 2025. július 30-ig elkészül.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében valósul meg. Konzorciumi partner a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzati Hivatal.

További információ kérhető:

Németh Zoltán, elnök -Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzata 96/522-201; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

szechenyi plusz

 

Borcslogó

ELÉRHETŐSÉGEK

Abdai Közös Önkormányzati Hivatal

Kirendeltség Börcs, Erzsébet tér 4.
Telefon: 96/553-240
Mobil: 70/338-5197

Ügyfélfogadási idő Börcsön:

Hétfő: 8-18 óráig
kedd-csütörtök: 8.00-16.00 óráig
Péntek: 8.00-12.00 óráig

 

esza